Beszállítóink

Bujdosó Pincészet


Család

„A Balaton déli partján, a változatos Somogyi-dombság legszebb dűlőin Viszipusztától a holládi Barihegyig a legmodernebb technológiát alkalmazva összesen nyolcvankét hektár szőlőt művelünk. Szüleink több évtizedes tapasztalatainak és az általunk használt borászati technológia eredményeként minőségi szőlőt termelünk. A minőség a védjegyünk, ezért a szőlő gondozásától a borok palackozásáig minden folyamatot mi végzünk.”

fotó: petergyongyphoto.com  


Bujdosó Ferenc

A családból négyen végeztek a Kertészeti Egyetemen szőlész-borászként: Feripapa, aki a szőlőkért felel, Klári mama, aki a pályázatokat és támogatásokat intézi, Feri és felesége, Bea, akik a borokat készítik. Feri 2013 júliusától a Balatonboglári Hegyközség elnöki tisztjét is betölti. A két kisebb testvér, Orsi és Zsiga is aktív tagja a vállalkozásnak. A borértékesítést, kereskedelmet Zsigu irányítja, Orsolya sommelier, rendezvényekkel, borkóstolókkal, hirdetésekkel népszerűsíti a Bujdosó borokat. A gyerekek az utánpótlásról is gondoskodtak, a harmadik generáció négy leány és öt fiú unokából áll.

Birtok

„A palackba zárt balatoni nyár”

A szőlőterület kétharmada fehérszőlő. Legjelentősebb fajták a Tramini, a Királyleányka, a Szürkebarát és az Olaszrizling, de jelentős területen termesztünk Chardonnay, Irsai Olivér és Sauvignon Blanc fajtákat is. Legfontosabb kékszőlőik a Merlot, a Cabernet Sauvignon, a Cabernet Franc és a Pinot Noir. Prémium boraikat a Balaton klasszikus, elegáns vitorlásairól, többek közt a Sirocco, a Nemere és a Tramontana nevű hajókról neveztük el.

A legkiválóbb termőterületeken termelt világfajták mellett –kisebb mértékben és a választék folyamatos bővítésével– termelünk még Chasselas-t, régies elnevezéssel Gyöngyszőlőt. Termelünk Muscat Lunelt, azaz a Sárga Muskotályt, azt a szőlőt, amely már az ókori görögök és rómaiak egyik legkedveltebb borszőlője volt; valamint a Müller Thurgau által 1891-ben nemesített Rizlingszilvánit, az Erdélyből származó hungarikumot, a Királyleánykát, és a feltehetően Ausztriából származó Zöld veltelinit is.

< Vissza