Olaszország

Olaszország több mint egyszerűen csak egy ország. Olaszország egy életérzés, a kék ég alatti felhőtlen jókedv hazája. Ehhez párosul a presszókávé, a tésztaételek és a pizza. „Dolce vita“ – „édes élet“. Az olaszok számára a bor a mindennapok része. Egy pohárka hűs, frissítő rosé a déli pihenőidőben éppoly magától értetődő, mint az aperitifnek szánt frissítő fehérbor és a mély színű vörösbor a vacsoraasztalnál. A bor Olaszországban hagyományosan az életstílus része.


Csaknem egymillió hektár nagyságú területen, az Alpok lábától egészen a csizma sarkáig szőlőültetvények terülnek el mindenütt, amelyek termését több mint egymillió bortermelő üzemben dolgozzák fel. Majd’ ötször annyi a pincészetek száma, mint Franciaországban. Nem csoda, hogy éppoly különbözőek a borok, mint maguk az emberek és a szokások. Egyetlen más országban sincs annyi őshonos, azaz hazai szőlőfajta, talaj és mikroklíma. Az ország északi részén szubalpesi az éghajlat, a 2000 km-rel délebbre fekvő országrészben pedig szubtrópusi. Ennek megfelelően Itália borai mindent magukban foglalnak: erőt és testességet, frissességet és gyümölcsös ízt, eleganciát és rafinériát - az egyszerű asztali bortól az abszolút csúcsminőségű borokig.