Exkluzív borok a legjobb árakon

Néhány évvel ezelőtt úgy döntöttünk, hogy a borbeszerzésünk szerkezetét megújítjuk és a választékot új kritériumok alapján továbbfejlesztjük. Az volt a cél, hogy olyan magyar és nemzetközi borászokat találjunk, akik készen állnak arra, hogy velünk együtt alkossanak borokat és olyan kínálat összeállításában vegyenek részt, ami a borfajták és a termőterületek teljes sokszínűségét visszatükrözi.

Ami jó, annak nem kell feltétlenül drágának lennie. A diszkont-gondolathoz hűen a ALDI kiváló borokat kínál Önnek a legjobb ár-érték arányban. Ez Önnek, mint ALDI-vásárlónak igazi előnyt nyújt. Ez az alapelv a borok kínálatában is érvényesül. Ennek szellemében: „Egészségére!”

Szószedet

Aromagazdag: illatanyagokban gazdag
Barrique jegy: az égetett tölgyfahordó jegyeit magában hordozó íz
Cukorpille: könnyű, kellemes cukormaradék a borban
Cuvée: két vagy több bor házasításából készült bor
Elegáns: savakban, alkoholban és bukéban finoman összehangolt
Élénk: kiegyensúlyozott, de hangsúlyos savtartalmú
Elfáradt: a bor túljutott a csúcspontján, kezd öregedni vagy savat vesztett
Eredeti palackozás: az eredeti palackozás azt jelenti, hogy a bort a termelés országában palackozzák
Érett: fejlődésben előrehaladott
Erjedés: a cukornak alkohollá és széndioxiddá való átalakulása
Fanyar: cserzőanyagban gazdag
Félédes: könnyű, lágy, harmonikusan édes
Finom: könnyű, kellemes bukéjú Fűszeres: a fajtából adódóan pikáns bukéval és összetéveszthetelen aromával rendelkező bor
Gazdag bukéjú: illatanyagokban különösen gazdag
Gyümölcsös: friss gyümölcshöz hasonló íz, különösen fiatal borokat jellemez
Habzó: nagy széndioxid-tartalmú
Harmonikus: kerek bor, alkotóanyagai összhangban vannak
Idei bor: Márton-napra (november 11.) az újonan szüretelt szőlő borrá válik (újbor) és a következő év Martin napjáig újbor marad
Illatos: gyengéd, finom bukéjú
Izmos: domináló, arányos savtartalommal
Karakter: egy meghatározott bor stílusa, a fajtától, fekvéstől, klímától és telepítéstől függően
Kerek: kiegyensúlyozott, hibátlan, azonban nem kifinomult
Kifinomult: a legfinomabban összehangolt illat- és íz komponensekkel teli
KMW: klosterneuburgi mustmérleg - a must cukorfokának mérésére szolgáló eszköz
Könnyen iható: jól fogyasztható, egyszerű bor
Lágy: kellemes, savszegény
Lecsengés: íz, amit az első korty lenyelése után érzünk
Lendületes: alkoholban gazdag, nagyon testes
Magvas: testes bor jelegzetes savassággal
Mustfokolás: a szüretelt termés szúrópróbaszerű ellenőrzése az asztali- és minőségi borok besorolásához
Nehéz: alkoholgazdag és testes, kevésbé változatos
Nemes: legjobb fajtából való és finoman érlelt
Nemes rothadás: a szürkés penészgomba (Botrytis cinerea) egy nemes rothasztó gomba, mely szövetelhalást okoz a szőlőben. Ezáltal elpárolog az érett szőlőben lévő víz, így az összezsugorodott szemekben a cukor és az egyéb összetevők koncentrálódnak.
Pezsgő (buborékos): friss, kellemesen savas, részben széndioxid-tartalmú
Száraz: teljesen kierjedt bor vagy csekély maradékcukorral bíró
Telítettség: érett, testes bor jellemzője
Test: összetevőkben gazdag, telt
Testes: nehéz, nagy testű
Tiszta: hibátlan
Tüzes: alkoholban gazdag, nagy testű vörös- vagy fehérbor
Válogatás: a pincében a pincemester által kiválasztott legjobb hordók házasítása
Virágos: virágok íz- és illatjegyeiben gazdag